Training reeducare perineu – pentru cei care pierd urina la tuse, stranut, efort fizic, tonifierea perineului si intarirea reflexelor de continenta sub indrumarea unui specialist este o solutie cu rezultate dovedite pentru persoanele care pot urma un program zilnic de antrenament (acasa cu urmarire lunara la cabinet).
Antrenament biofeedback – pentru persoanele care urineaza “disfunctional”, cu jet slab, cu reziduu, cu jena la urinat, pot urma un program de reinvatare a urinarii normale cu imbunatatirea jetului cu ajutorul unor electrozi care inregistreaza activitatea perineului si arata pacientului ceea ce face gresit.
Sondaj intermitent – pentru cei cu reziduu urinar mare in vezica dupa mictiune.
Stimulare electrica transvaginala a perineului – pentru femeile care pierd urina si la care muschii perineali sunt prea slabi pentru a incepe singura exercitiile.
Stimulare a nervului tibial, cu efect de relaxare asupra centrilor care coordoneaza vezica urinara, pentru persoanele care urineaza des, cu graba, care pierd urina in drumul spre toaleta sau atunci cind introduc cheia in usa si nu ajung sa intre in casa.
Instilatii pentru persoanele cu durere vezicala, cronica, permanenta, cu urinari dese si dureroase.
Tratamente pentru afectiunile prostatei tinand cont de tulburarile urinare ce trebuiesc corectate, jet slab sau urinare deasa sau retentie de urina.
Tratarea urinarii noaptea in echipa multidisciplinara urolog, cardiolog, gastroenterolog.
Tratarea prolapsului genital prin reeducarea perineului sau pesare si stabilirea indicatiei corecte (chiar si operatorie) in echipa multidisciplinara urolog – ginecolog.
Educatie sexuala pentru tineri
Tratament pentru pacientele cu urinare deasa si vezica hiperactiva – aceasta prima linie de tratament este reprezentata de medicamente calmante vezicale si de stimulari electrice ale nervului tibial, in sedinte de cite 20 min de 2-3 ori pe saptamina, cca 20 de sedinte (electrozii de stimulare sunt la fel ca cei de electrocardiograma, se lipesc pe glezna si pacienta simte o usoara furnicatura in timpul stimularii). Prin acest procedeu curentul emis de aparat ajunge pe calea nervului tibial la centrii care relaxeaza vezica urinara situati in regiunea sacrata.
Tratament pentru pacientele cu pierderi de urina la efort – prima linie de tratament este reprezentata de invatarea unei contractii corecte a muschilor perineali si exersarea zilnica a acestei contractii, cu control periodic, astfel incit pacienta sa recapete controlul acestor muschi (care trimit fibre musculare si catre sfincterul vezicii) si prin exercitii regulate sa le cresca tonusul si eficienta. Pentru cele care nu pot contracta eficient perineul muschii pot fi stimulati electric, si tonifiati prin sedinte de stimulare de 2 ori pe saptamina, cu ajutorul unui electrod vaginal/perineal de unica folosinta.
Aceste metode ajuta cam 2 din 3 paciente sa simta o imbunatatire suficienta, astfel incit sa fie multumite de tratamentul prescris, pe care insa il vor urma prin exercitii sau medicamente, la domiciliu, permanent.
Daca aceste metode nu dau rezultate satisfacatoare in 3-6 luni de tratament, se trece la metode mai invazive. Astfel, pentru pacientele cu vezica hiperactiva se poate injecta in vezica, prin cistoscopie, toxina botulinica, care calmeaza vezica si face ca pacienta sa merga mai rar la toaleta, fara graba si sa nu mai piarda urina. Pentru pacientele cu pierderi de urina la efort se poate monta chirurgical o bandeleta sub uretra, pe care uretra sa faca un curbura cind pacienta face efort si astfel pierderea de urina sa se reduca sau sa dispara.
Pregatirea investigatiei de urodinamica
Biofeedback de reeducare perineu
Descriere:
- Biofeedback-ul este o procedură prin care pacientul își poate autoregla modul în care controlează unul sau mai multe grupe musculare ”țintă”.
- Procedura nu este dureroasă: pacientul este întins pe pat și i se aplică electrozi de suprafață pe abdomen și pe perineu. Acești electrozi sunt conectați la un monitor pe care pacientul poate vizualiza reprezentarea grafică a activităţii musculaturii pelvine şi abdominale și va învăţa să efectueze corect contracţia şi relaxarea acestora, căpătând pe parcurs un control motor din ce în ce mai bun.
- Biofeedback-ul adaugă o componentă vizuală care, pe lângă faptul că motivează pacientul, îi și permite acestuia să își autoevalueze progresul înregistrat.
Pregătire:
Deși biofeedback-ul nu implică o pregatire specială, se recomandă ca, pentru o aderență mai bună a electrozilor și o transmitere mai fidelă a contracției musculare, părul din zona perineală să fie îndepărtat cu o zi înainte de procedură.
Tratament pentru pacientele cu urinare deasa si vezica hiperactiva – aceasta prima linie de tratament este reprezentata de medicamente calmante vezicale si de stimulari electrice ale nervului tibial, in sedinte de cite 20 min de 2-3 ori pe saptamina, cca 20 de sedinte (electrozii de stimulare sunt la fel ca cei de electrocardiograma, se lipesc pe glezna si pacienta simte o usoara furnicatura in timpul stimularii). Prin acest procedeu curentul emis de aparat ajunge pe calea nervului tibial la centrii care relaxeaza vezica urinara situati in regiunea sacrata.
Injectare toxina Botulinica
Persoanele care pierd urina din cauza unei hiperactivitati a vezicii urinare pot beneficia de tratamentul cu Toxina Botulinica injectata in vezica urinara. Aceasta substantarelaxeaza cu mare eficienta muschiul vezicii urinare,facind sa dispara hiperactivitatea vezicii care provoaca pierderile de urina.
Hiperactivitatea vezicii urinare poate fi evidentiata la proba urodinamica, acest test fiind obligatoriu de efectuat inainte de a lua decizia de tratament.
Primii pasi de tratament trebuie sa fie facuti prin metodele recomandate in standardele societatilor medicale internationale, adicakineto si fizioterapie, medicamente calmante ale muschiului vezicii urinare. Daca aceste metode nu dau rezultate multumitoare sau daca medicamentele dau reactii adverse suparatoare, cum ar fi constipatia, atunci se poate discuta despre necesitatea de a apela la injectarea de toxina botulinica.
Injectia se face cu ajutorului unui cistoscop, cu usoara sedare, procedura durind sub 20-30 minute.
Evaluarea in vederea stabilirii indicatiei de tratament cu Toxina Botulinica, implica efectuarea investigatieiurodinamice, necesara pentru a aprecia corect functia/disfunctia vezicii.